2014-08-22

140821 Krigsflygfält 16 Brattforsheden


Idag hamnade Jag och Ulla i Värmland nära Filipstad på Krigsflygfält 16 som håller på att restaureras och skall bevaras för framtiden. Frågan var skulle vi köra dold eller öppen kamera med tanke på skyltarna, vi körde öppet.

När vi närmade oss och passerat öppna fält såg vi hus bland träden, där tog vår guide Tommy emot oss. Utan honom hade nog denna resa inte blivit så intressant som den blev, jag har ju inget direkt intresse av flyg, men med hans berättelser och mycket fakta, samt hur bra man bevarat och restaurerat så vart det en riktigt givande resa. Bara att gå in i första byggnaden och se spisen m.m. tog en rakt bak i tiden. På utsidan hade vi matkällaren och gjorde en liten överblick innan vi gick vidare.


Vi gick nu in byggnader och det mesta var som det varit innan eller restaurerat efter originalritningar. Tänker inte gå in i detalj på vad varje sak heter eller kaliber på vapen m.m. för då blir det säkert många fel. Dessa frågor och mycket annat kan man få svar på om man besöker platsen.
Här kommer nu lite kommunikationsutrustning sovplatser, vad man transporterade sina saker i samt en skoputsarlåda.Flygplanet som sticker ut ur nästa byggnad har inget med den tiden att göra, vi tar och tittar på vapen istället.På hela området finns det olika värn för olika bestyckning för att i första hand förhindra anfall eller landning på fältet.


I sista värnet ni såg här kunde vi inte gå ner det var bemannat av kanske en från stockholmsområdet som fått placering här, vi gissar det då det är en Gnagare.
I nästa hus fanns det mer från förr och tröjan till höger var med i filminspelningen av Gränsen


Anslaget på väggen sa inget om vilket år men inträdet var 1 krona.
Nu var det dax för skyddsrummet där man lagt otroligt arbete att gräva fram det och bygga upp delar på nytt, även nya virket ser gammalt ut.


Väl nere står dörren in i själva skyddet öppen och bakom den döljer sig en toalett. Inne valde jag två bilder en upplyst och en med stearinljus som man kanske hade på den tiden. Ljuspunkten längst in kommer från nödutgången som vi hade ställt öppen.


Då var det dax att klättra upp uch då kan man ju lika gärna gå ända upp i tornet som står bredvid, tyvärr skymmer skogen en del av utsikten men man kan ju se ner för att förstå att et är högt, tornet nybyggt efter originalritningar.


Kulsprutevärn fanns det flera där vi stod.


T.om den gamla pumpen på området gav vatten här med Tommys hjälp.
Mer vattenrelaterat blev det när vi besökte tvättbaracken. Allt som det var förr t.om en spegel där man gjorde sig fin eller om i vårt fall får se tillbaka på det gamla.
 Området innehåller förutom detta som vi bara visat en del av också otrolig natur med flera udda arter man inte ser på många platser. Fåglar här Trädpiplärka samt mycket insekter såg vi vid besöket 150717. Även fint område för svamp och bärplockare.För mer info om området eller om ni tänker besöka det kolla in denna länk http://www.krigsflygfalt16.se/

Tommy Johansson som är vår guide och vän på platsen gav vi en minnestavla vid besöket 150717 som tack för för tidigare besök


1 kommentar: